duminică, 21 iulie 2013

Ii este prea frica copilului tau de tine?



 Iata 10 semne ca sa iti dai seama

“Un băiat de 15 ani din Piteşti s-a aruncat de la etajul 7 al blocului în care locuia, de frica tatălui” – asa incepe una din stirile zilei de astazi. Aceasta este una din crudele fatete ale realitatii cu care traiesc parintii din ziua de astazi. Unii copii dezvolta o prea mare frica fata de unul din parintii lor iar aceasta frica ajunsa la extrem, in momente stresante si tensionate de viata, ajunge sa ii impinga la gesturi care lasa urme de nereparat.

Imagineaza-ti ce se intampla in sufletul unui copil care traieste in frica permanenta de un parinte ori de ambii. Un copil nu se creste imprimandu-i sentimentul de frica, un copil se creste cu iubire, tact, o combinatie eleganta de toleranta si fermitate bine dozata.

Unii parinti exagereaza cu duritatea, crezand ca astfel “dau militaria jos din pod” iar efectele emotionale si psihologice din copii sunt greu de intuit.

Asemenea cazuri dramatice ne responsabilizeaza o data in plus pe drumul nostru de a fi parinti buni.

Parintii au datoria sa asigure siguranta si starea de bine pentru copiii lor. Copiii au incredere in tine sa ii aperi de ce e rau. Cand aceasta incredere s-a erodat, este dificil sa o recastigi. Copilul se distanteaza, aduna resentimente, comunicarea si intimitatea sunt compromise.

Cum iti dai seama daca copilului tau ii este frica de tine? Iata 10 semne:
- Copilul poate arata frica fata de tine, gudurandu-se si dandu-se bine pe langa tine atunci cand ridici tonul, tipi sau esti violent. Este o forma prin care incearca “sa te puna bine cu tine” ca sa furia ta sa nu se indrepte si asupra lui.

- Cand copilul tresare atunci cand ridici mana sau ai miscari spontane, neasteptate care il fac sa tresare, inseamna ca ii e frica de tine.

- Copilul care se teme de un parinte nu se duce spre el atunci cand are o problema, tinde sa se duca la celalalt parinte sau la alt adult. Daca copilul tau te percepe – foarte rar sau deloc – ca pe un confident, nivelul de incredere al lui in tine trebuie refacut.

- Copilul nu manifesta afectiune spre tine prin imbratisari sau pupici. Frica si resentimentele il tin la distanta.

- Un copil care traieste cu frica de un parinte, va deveni interiorizat emotional; daca copilul nu vorbeste cu tine despre ce simte, e din teama ca va fi respins sau ridiculizat. Trebuie sa iti dea de gandit cu atat mai mult cu cat o face cu altii.

- Copiii mai mari cauta mereu pretexte si scuze ca sa nu ramana singuri cu parintele de care ii este frica. Daca este si cazul tau, ai o problema.

- Cand un copil isi vede parintele foarte des suparat, incepe sa se intrebe daca aceasta este starea naturala a parintelui. Deci daca copilul te intreaba des daca esti suparat, e cazul sa te uiti in oglinda. Un chip de adult nemultumit si imbufnat stimuleaza frica in copil.

- Intr-o familie divortata, daca copilul isi exprima dorinta sa locuiasca permanent cu celalalt parinte, trebuie sa afli de ce copilul nu te prefera. Este un semnal ca ii e frica de tine.

- Copiii se exprima des prin desene. Daca un copil are frica de mediul casnic in care traieste, in desenele lui vor aparea culori inchise, oameni cu priviri incruntate, maini ridicate, omuleti disproportionati, etc.

- Furia indreptata gresit spre alte persoane este un alt efect secundar al fricii de unul din parinti. Cand copilul este ostil sau incearca sa intimideze alte persoane, este o reflectare a propriilor sale frici sau a unui abuz emotional pe care copilul il percepe asupra sa.

Uneori, frica copilului de parintele sau vine si atunci cand acesta i se adreseaza cu cuvinte sau expresii care lasa urme adanci in sufletul lui, desi parintele nu isi da seama. Invata mai multe despre acest subiect, al cuvintelor nepotrivite rostite de parinti catre copii lor aici.

Ia masuri daca simti ca te afli in situatii ca cele de mai sus. Ca sa fii un parinte eficient, copilul trebuie sa te respecte si sa te inteleaga iar pe taramul fricii aceste ingrediente isi pierd efectul. Nu exista o miza in a-l face pe copil sa tremure cand se gandeste la tine. Dovada…
SURSA
http://sfatulparintilor.ro/prescolari/comporta...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Despre mine

Fotografia mea
Sunt pe internet , pentru Slava Lui Hristos si lucrez la Via Domnului ..Iubesc Ortodoxia ,,Credinta adevărată!

http://colajeortodoxe.blogspot.ro/

Arhivă blog