vineri, 12 octombrie 2012

Topul destinaţiilor gastronomice - Unde se mănâncă cel mai bine






Vacanţele fără o mâncare pe măsură, cu iz local, sunt ca fotbalul fără bere. Oriunde ai alege să îţi petreci concediul, vei găsi măcar un loc care te va face să înţelegi cultura locală.

În continuare va prezentăm câteva ţări unde cu siguranţă experienţa culinară va fi una de neuitat şi de unde este posibil să vă întoarceţi cu câteva kilograme în plus.

Thailanda

Aflată la intersecţia dintre India, China şi Oceania, bucătăria thailandeză îmbină perfect ingrediente şi tehnici ale celor trei regiuni. Ea se bazează pe 5 arome diferite: iute, sărat, dulce, acrişor şi amar, care se regăsesc în aproape orice fel de mâncare principal.

Bucătăria thailandeză pune mare preţ pe condimente (în special phrik khii). Alte ingrediente extrem de folosite sunt sucul de lămâie şi coriandrul care dau o savoare deosebită mâncării thailandeze. Legendarul sos pentru peşte sau pasta de creveţi sunt alte specialităţi care te fac să nu uiţi prea uşor o vacanţă în pe tărâm thailandez.

Grecia

Tradiţiile culinare reprezintă pentru greci o moştenire importantă, pe care o cultivă şi respectă. De la măsline la caracatiţa, adevăratul gust grecesc se bazează pe componente proaspete. Principala masă în Grecia este prânzul care se bazează pe bunătăţi aduse la masă imediat ce sunt gata. Şi vegetarienii se pot bucură de mâncarea grecească având în vedere că marţi şi vineri sunt zile de post în care nu se consumă carne.

Prima carte despre arta culinara a fost scrisă de un mare gurmand grec, Archestratos, în 330 I.C., acesta arătând în carte importanţa şi locul ocupat de arta culinara în societatea grecească.

China

De la gheretele din spatele blocurilor până la restaurantele de 4 şi 5 stele, China oferă turiştilor una dintre cele mai interesante bucătarii de pe mapamond.

Conceptele culturale de Yin şi Yang (echilibru şi armonie) se regăsesc şi în farfurie : ingrediente reci, precum orezul şi legumele sau fructele sunt combinate cu preparatele calde, din carne. Chinezii mănâncă mult orez dar adoră şi tăiţeii. Există şi foarte multe varietăţi regionale, influenţate de geografie şi istorie precum puiul shanghai, porcul gong bao sau Jiaozi.

Franţa

De la platourile cu brânză servite cu struguri, nuci şi şampanie, până la baghete şi melci, bucătăria din Hexagon este binecunoscută la nivel mondial. Fiecare regiune din Franţa are propriile specialităţi în funcţie de istorie, climă sau tradiţii.

În Franţa, prânzul este considerat cea mai importantă masă a zilei, deşi nu îi vei vedea pe francezi niciodată petrecând 2 ore la masa de prânz. Fastul maxim în Franţa o reprezintă cina gătită în casă cu 6 feluri de mâncare.

Spania

Pentru gurmanzii din întreaga lume, bucătăria spaniolă, şi în special cea catalană, este una dintre cele mai apreciate. Şofranul şi chimenul sunt două condimente foarte folosite în prepararea felurilor de mâncare catalane, alături de fructe de mare, carne şi sosuri. Principala masă în Spania este cina care se serveşte mereu înainte de ora 9 p.m.

Mexic

Bucătăria mexicană s-a format prin amestecul stilului de gătit maya-aztec cu bucătăria spaniolă. Aşadar, orezul, carnea de porc, vită şi pui, vinul sau usturoiul aduse de conchistadori au fost mixate cu ardeiul iute, cacaoa, porumbul şi multe alte ingrediente pe care le foloseau aztecii şi mayaşi.

Fasolea este un ingredient aproape nelipsit în bucătăria mexicană, fiind gătită în diferite feluri.

Italia

Mâncarea italienilor reprezintă unul dintre cele mai faimoase lucruri pe care le exportă această ţară. Din punct de vedere culinar, Italia este o ţară a incredibilei diversităţi. Felurile de mâncare, ingredientele, timpul de preparare şi mirodeniile se schimbă radical de la o regiune la alta. În ciuda varietăţii din diferite regiuni, există câteva lucruri comune în toată bucătăria italiană cum ar fi pizza sau pastele şi bineînţeles, cafeaua.

India

Bucătăria indiană are origini antice şi reprezintă o combinaţie între diversele moduri de gătit ale numeroaselor etnii ce trăiesc pe teritoriul acestei ţări. Aceasta se schimbă de la un cartier la altul sau de la un oraş la celălalt. Principalele ingrediente folosite în bucătăria indiană sunt orezul, lintea, năutul în timp ce principalele condimente sunt ardeiul iute, curry, seminţele de muştar negru, chimenul, ghimbirul, mentă sau coriandrul. Deşi nu toţi locuitorii sunt vegetarieni aici se prepară mult mai multă mâncare vegetariană decât în Europa, mai ales în sudul ţării.

Japonia

Sănătoasă, naturală şi armonioasă, bucătăria japoneză se remarcă prin absenţa grăsimilor, prezenţa produselor bogate în proteine şi fier, abundenţa alimentelor fără colesterol şi cu puţine calorii.

Mâncărurile sunt foarte simple, uşor de preparat, servite în porţii mici, compuse din alimente separate, fiecare aliment păstrându-şi astfel aromă.

Dacă nu îţi rupi limba în timp ce încerci să pronunţi felurile de mâncare, bucătăria japoneză este una care îţi completează perfect vacanţa în ţara "Soarelui Răsare". Specialităţile japoneze se bazează pe yakitori (frigărui de pui sau pui şi legume pe grătar), sushi sau sashimi (peste crud), tempura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Despre mine

Fotografia mea
Sunt pe internet , pentru Slava Lui Hristos si lucrez la Via Domnului ..Iubesc Ortodoxia ,,Credinta adevărată!

http://colajeortodoxe.blogspot.ro/

Arhivă blog