vineri, 4 martie 2022

CE SĂ FACI CÂND ESTI JICNIT?



Ce să faci când te simți jignit și când nu poți face față celor jigniți? Cumva, bătrânul Optinei Nikon a primit o scrisoare de insulte și înjurături. Bătrânul se gândea: „Și cine ar fi putut scrie asta? De la cine este scrisoarea? "Dar imediat s-a ridicat: "Nikon, nu e treaba ta, nu întreba cine a scris-o. Dacă Dumnezeu a lăsat-o să plece, atunci așa ar trebui să fie. Deci, ai păcate pentru care să suporți. "
Dacă o persoană este într-o astfel de dispoziție, totul în viața sa se potrivească. Adică astfel de „creștini” care pot fi atât de furioși încât încep să se indigneze, să facă gălăgie, apoi să nu mai vorbească și să tacă o săptămână, apoi o lună – să ascundă răul și resentimentele. Uneori este necesar să faci unei persoane o remarcă, să povestești ceva, dar în acest caz, trebuie să-ți amintești mereu cuvintele înțeleptului Solomon: „Teme-te de înțelept – te va iubi, nu te uita nebun – te va urî. "Un preot bătrân a scris despre el însuși:

Sunt ca un câine. Uneori, câinelui i se va spune: "Pleacă de aici! "- se va îndepărta; se va retrage și se va așeza - așteptând cât de departe se va conduce stăpânul său. Și dacă mai sună proprietarul: "Păi vino aici! "- el din nou urla cu coada si cu dragoste alearga la stapan, nu tine minte raul. Când cineva mă insultă, mă urmărește, mă îndepărtez de el. Dar dacă cineva vine la mine și se căiește și își cere iertare, îl accept din nou cu dragoste și nu mă jignesc. Mă bucur că a venit la mine și căiește. "
În primul rând, trebuie să înțelegem că viața noastră este o școală, iar tot ce ne îngăduie Dumnezeu sunt supărări, ispitele sunt lecții, sunt necesare pentru a dezvolta răbdarea, umilința, a scăpa de mândrie, resentimente. Și Domnul, când ni-i lasă, privește cum ne purtăm: să fim jigniți sau să păstrăm pacea în suflet. Și de ce ne simțim jigniți? Deci meritam ceva greșit... Ca să nu fie supărare, nici iritare, ca sufletul să fie împăcat în Dumnezeu, trebuie să îndure multe de la cei dragi – și greață, și insulte, și tot felul de necazuri.
Trebuie să poți face față asta fără să bombăni asupra infractorului. Nu vorbi despre șolduri dacă ai fost insultat. Gândește-te doar la tine: „Este ceea ce Domnul mi-a dat posibilitatea să mă întăresc în răbdare, pentru ca sufletul meu să fie liniștit. ” Și sufletul nostru se va odihni. Și dacă începem: „Și ce mă calomniază, minte, insultă? Eu!.. "Și să mergem la scară. Spiritul Satanei este cel care trăiește în om. Nu ne vom liniști niciodată decât dacă învățăm să răbdăm. Hai să devenim isterici. Dacă cineva ne-a insultat, ne-a jignit, nu este nevoie să strângem informații pentru atacul de răspuns, nu există „compromis” pentru această persoană în diferite colțuri:

"Uite-l și asta este... „; nu trebuie să aștepți un moment convenabil ca să-i torni gunoiul ăsta pe cap. Un creștin, dacă ar afla că acesta vorbește urât despre el, imediat să se smerească: „Doamne, voia Ta! Am mare nevoie în păcate! Nimic nu vom supraviețui. Totul se va macina, macina! Trebuie să ne educăm. Cineva a spus ceva, iar noi nu ne putem liniști până nu spunem aproapelui tot ce gândim despre el. Și aceste "gânduri" ne sunt șoptite la urechi de Satana, iar noi repetăm tot felul de mizerii în spatele lui. Un creștin ar trebui să fie împăciuitor, să aducă numai pace și iubire tuturor. Fără urât - fără supărare, fără iritare - ar trebui să fie într-o persoană. 

De ce suntem descurajați?

Nu din sfințenie, desigur! De aceea, suntem descurajați că păcălim mult, ne luăm multe în cap, vedem doar păcatele aproapelui, și nu le băgăm în seamă pe ale noastre. Noi semănăm păcatele altora, iar din vanitate, din condamnare, harul lui Dumnezeu se depărtează de la om, iar el se aseamănă cu făpturile fără grai. Și aici te poți aștepta la orice de la o persoană. Un astfel de suflet nu va avea parte niciodată de pace și liniște. Un creștin, dacă vede niște defecte în jur, încearcă să acopere totul cu iubire. Nu spune nimănui, mizeria nu se împrăștie nicăieri. El netezește și acoperă păcatele altora ca omul să nu se mânie, ci să fie corectat. Sfinții părinți au zis: „Acoperă păcatul fratelui tău și Domnul tău te va acoperi. "
Și există așa gen de oameni care, dacă observă ceva, încearcă imediat să răspândească și altor oameni, de alte suflete. În acest moment, o persoană se înalță: „Cât de înțelept sunt! Știu totul și nu o fac așa. Și aceasta este impuritatea sufletului. Acesta este un suflet murdar. Creștinii nu se comportă așa. Ei nu pot vedea păcatele altora. Domnul a zis: „Pentru cei curați toate sunt curate” (Tit. 1,15), iar celor murdari, totul este murdar.

Arhimandritul Amvrosiy Yurasov


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Despre mine

Fotografia mea
Sunt pe internet , pentru Slava Lui Hristos si lucrez la Via Domnului ..Iubesc Ortodoxia ,,Credinta adevărată!

http://colajeortodoxe.blogspot.ro/

Arhivă blog