joi, 1 noiembrie 2012

De Halouin




Va rog intai sa vizionati link-ul si apoi daca aveti placerea cititi si blogul

http://www.linternaute.com/femmes/cartes/carte...

Halloween-ul, o sarbatoare de care nu avem nevoie

Crestinii nostri mai putin dusi la Biserica serbeaza pe 31 octombrie Halloween-ul (acesta fiind al doilea import in materie de sarbatori, dupa celebrul de pe acum Valentine's Day). Multi considera ca sarbatoarea Haloween-ului (All Hallow's Eve) este doar seara (ajunul) de dinaintea Zilei tuturor sfintilor (All Saint's Day), praznicul romano-catolic din 1 noiembrie. Americanii isi amintesc acum de mortii lor, celebreaza victoria lui Hristos asupra mortii si puterilor intunericului, rad de... rau si de moarte. Se considera, deci, ca este sarbatoare crestina chiar daca e importata, dupa toate probabilitatile, din paganismul celt (druid). Greu insa de convins un om rational ca aceasta sarbatoare ar avea duh crestinesc...
Adevarul e insa altul. Ea e o sarbatoare 100% pagana, oculta, "ziua cand mortii,fantasmele parasesc mormintele...". Ea e cea mai mare sarbatoare a slujitorilor satanei: vrajitori, spiritisti sau satanisti. Americanii au dezvoltat o adevarata industrie legata de aceasta sarbatoare. Se achizitioneaza cu aceasta ocazie accesorii macabre: masti, costume de vampiri, diavoli, dragoni, zombi, leprosi, schelete si nelipsitii dovleci, ajungandu-se pana la vanzari de o jumatate de miliard de dolari anual. Vanzarile filmelor horror cresc in aceasta perioada, promotorii filmelor de groaza speculand si ei interesul mare pentru acest praznic. Industria filmelor horror exploateaza la maxim setea de senzatii tari, dovedind nepasare fata de psihicul omului, caruia nu-i ofera nimic altceva decat angoase.
America face cu ocazia Halloween-ului pregatiri mai mari decat de Craciun sau Paste. Copii se costumeaza in stil horror, se amuza prin sperieturi si merg (colinda) din casa in casa pentru a primi prajituri. Tinerii, mai curajosi, merg in cimitire in miez de noapte si se distreaza facand spiritism. S-a constatat ca in noaptea Halloween-ului se savarsesc foarte multe crime in Statele Unite.
De altfel, in cunoscutul documentar TV Invazia pagana se spunea ca la intrebarea "Cum ati vrea sa serbati Halloween-ul?", 80% din elevii americani de clasa a IV-a de la o scoala au raspuns zambind : "As vrea sa omor pe cineva..." Acesta este impactul sarbatorii !
Ca si in anii precedenti si in acest an (2002 n.n.), la noi s-a promovat aceasta sarbatoare: gradinite si teatre pentru copii speculand momentul. De nu vom fi cu luare-aminte, copii nostri isi vor forma treptat gustul pentru macabru, ocult, sadism si violenta (ii ajuta in acest sens desenele animate cu monstrii, jocurile agresive pe calculator, filmele horror si cartile pentru copii, deja clasice, din seria Harry Potter, etc.).
Biserica, adica noi, madularele ei vii, nu trebuie sa luam parte la aceasta sarbatoare oribila si demonica.
Atunci cand Binecredinciosul Stefan cel Mare si Sfant ridica biserici, americanii abia auzeau de invatatura lui Hristos! De ce ar trebui sa luam aminte acum la ce si cum ne invata ei sa sarbatorim? Sa speram ca ai nostri credinciosi vor intelege desertaciunea acestei false sarbatori si ca pe viitor o vor ocoli.

Strigoi, moroi, "cadavre vii" si alti monstri ai folclorului nostru

Universul traditiilor romanesti este populat de numeroase "creaturi ale intunericului", care ar pune la respect orice vampir, varcolac sau zombie de la Hollywood.

Strigoi

Orice strigoi are coada acoperita de par lung, picioare cu copite de cal, maini paroase si o gura mai mare decat a omului normal. Cu ocaziile bantuirii prin lumea celor vii, strigoii iau, deseori, infatisari de animale asa-zis "impure", precum pisica, gandac, iepure musca, fluture cap-de-mort, lup, caine, tap, berbec, bufnita, cucuvea, sobolan.

Astfel inzestrati, infaptuiesc doar lucruri malefice: sperie pe cei vii, fura mana vacilor si rodul campului, "leaga" barbatii si tinerele fete, absorb vlaga si energia vitala a rudelor si fostilor prieteni sau opresc zagazul ploilor (in special strigoaicele sau vidmele). Strigoaicele sunt, de fapt, dependente de relatiile sexuale cu cei vii.

Dupa ce se iubeste o noapte intreaga cu un barbat, strigoaica a initiat deja procesul prin care-i fura acestuia, incetul cu incetul, sufletul.

Daca strigoii nu au fost deztrigoiati dupa moarte, ei se intorc ca strigoi morti sau cadavre vii.

Cadavre vii

Cadavrele vii provin din strigoii vii care la moarte nu au fost deztrigoizati prin anumite practici cum ar fi cea cu tarusul batut in inima unui mort banuit de a fi fost strigoi viu, sau prin punerea unui catel de usturoi in gura.

Se crede ca mortii strigoi sunt mult mai rai decat strigoii vii, ei se transforma noaptea in animale salbatice si fac numai rau muritorilor, aduc molime peste animalele satelor, fac ca oamenii sa innebuneasca de spaima, ii pocesc, schilodesc sau chiar ii omoara.

Moroi

Conceptul de moroi este autentic romanesc, fiind unul dintre cuvintele care provin din daco-romana, deoarece, dupa cum a demonstrat marele folclorist Tudor Pamfile, termenul era folosit de populatia daco-romana inainte de migratia slavilor de sud in Balcani, scrie descopera.ro.

Reprezinta sufletele copiilor nascuti in conditii nefiresti, care se intorc noaptea in casele unde s-au nascut pentru a-si chinui mamele. In Bucovina, se crede ca moroi devin mai ales pruncii nascuti de o fata mare si ucisi sau ingropati de vii, de rusinea satului si a familiei. O astfel de victima nu se transforma imediat in moroi, ci are nevoie sa se implineasca sapte ani de la data mortii.

In cazurile in care pruncul a fost ucis cu buna stiinta de cea care i-a fost mama, razbunarea acestuia va fi si mai apriga. Sufletul copilului decedat iese din mormant sub forma unei coloane inalte de lumina si isi incepe cutreierarea neobosita.

Iele

Credintele despre Iele, care se gasesc, aproape la fel, la mai toate popoarele din Europa, sunt la noi, in mare parte, influentate de credintele slave. Corespund intocmai acelora pe care le au sarbii despre Vile (sing. Vila), si bulgarii, despre Samodiva.

Ielele sunt niste duhuri, in chip de fete tinere, 3, 5, 7, 9 sau 12 la numar, de o frumusete uimitoare. Dupa unii, au aripi, sunt imbracate in alb, de sus pana jos, au zale pe piept si clopotei la picioare.

Cand vor sa pedepseasca pe cineva, Ielele il dezmiarda prin cantari, il adorm in visuri placute, apoi joaca de trei ori hora in jurul lui si incep sa-l blesteme: ori limba sa i se lege, ori din minte sa-si sara, ori sa nu-si mai dea peste leac. De cele mai multe ori, ii iau mainile sau picioarele, ori ii stramba fata. Atunci se zice ca omul e "soimanit", caci au dat Soimanele peste el.

Pricolici

Folcloristul Tudor Pamfile apreciaza ca pricolicii sunt „o alta infatisare a strigoilor” sau „strigoi intrupati in animale”, adica strigoi zoomorfi, niste „fantome de animale”, de obicei avand infatisari de „oameni-lupi”, scrie revista Agero.

Dimitrie Cantemir spune ca termenul de pricolici are aceeasi semnificatie ca cel de „Loup garou” la francezi, care au credinta ferma ca „oamenii se pot schimba in lupi si in alte fiare de prada si isi insusesc atat de mult firea acestora, incat se reped si sfasie atat oamenii cat si dobitoacele”.

In imaginatia populara, este vizualizat ori drept o creatura cu cap de om pe trup de lup, ori cap de lup pe trup de om. Nu trebuie confundat cu varcolacul. Pricolicii sunt asemanatori cu strigoii, in sensul ca sunt spirite rele care reinvie in noaptea de Sf. Andrei.

Triculici, tricolici

Tricolicii se nasc din impreunarea nefireasca a oamenilor cu lupii. In noptile cu luna plina, ei sunt posedati de Demonul Distrugerii, care le insufla dorinta de a ucide orice fiinta intalnita in cale.

In timp ce noi luptam sa scapam de aceste forte malefice,inventand formule de descant,incantatii si alte obiceiuri,americani nu stiu cum sa faca sa se transforme in aceste forte ale intunericului.
Noi luptam pentru izgonirea lor,americanii pentru intruparea in ele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Despre mine

Fotografia mea
Sunt pe internet , pentru Slava Lui Hristos si lucrez la Via Domnului ..Iubesc Ortodoxia ,,Credinta adevărată!

http://colajeortodoxe.blogspot.ro/

Arhivă blog