Ovidiu Bojor spune că starea de bine depinde de forul interior al fiecărei persoane
Doctorul în farmacie Ovidiu Bojor ne învaţă cum să trăim mai mult şi mai bine prin simpla schimbare a obiceiurilor alimentare şi prin folosirea remediilor naturale.
La venerabila vârstă de 87 de ani, Ovidiu Bojor are o viaţă activă zi de zi. În fiecare dimineaţă, merge la sediul "Patronatului Planta Romanica" în calitate de preşedinte şi lucrează la diferite proiecte. Se mândreşte cu faptul că, recent, a scos pe piaţă zece ceaiuri medicinale pentru diferite afecţiuni.
Discuţia s-a axat pe cât de important este să ai un echilibru în tot ceea ce faci. De altfel, plecând de la această idee, Ovidiu Bojor a început să aplice, în urmă cu peste 30 de ani, regula celor trei de opt: opt ore de muncă, opt ore de odihnă activă şi opt ore de somn.
"Weekend Adevărul": Aveţi o viaţă activă şi transmiteţi multă energie pozitivă. Care este secretul dumneavoastră?
Ovidiu Bojor: Integrarea în natură şi respectarea legilor naturii. Cu alte cuvinte, cu cât vom fi mai aproape de natură, cu atât vom trăi mai mult şi mai bine. Asta înseamnă că trebuie să ne potrivim ceasul biologic în funcţie de cele patru anotimpuri. Primăvara şi vara reprezintă anotimpuri de dezvoltare maximă, iar toamna şi iarna sunt ideale pentru odihnă, pentru recuperare şi reflecţie.
Secretul constă în cumpătare. Poate o să vă mire, dar eu am devenit adeptul stilului de viaţă sănătos abia după vârsta de 50 de ani. Mai exact, am adoptat regula celor "trei de opt", ideal pentru a trăi cât mai mult şi mai bine.
Această regulă constă în respectarea celor opt ore de activitate, opt ore de odihnă activă (lectură, muzică, plimbări şi cât mai puţin stat în faţa televizorului sau a calculatorului) şi opt ore de somn. Chiar dacă uneori muncesc mai mult de opt ore, niciodată nu renunţ la cele opt ore de somn. Dar cel mai important lucru este să nu faci din excepţie o regulă de viaţă.
În ceea ce priveşte alimentaţia, se spune că suntem ceea ce mâncăm şi cum mâncăm. Metaforic vorbind, unii oameni mănâncă cu polonicul, iar alţii cu lingura. Repede şi pe fugă. Eu, în schimb, mănânc cu "linguriţa", adică mestec fiecare îmbucătură de cel puţin 20 de ori. Şi ştiţi de ce? Pentru că digestia începe în cavitatea bucală, sub acţiunea enzimelor şi, prin urmare, stomacul nu mai trebuie să muncească până la epuizare. Aşa se explică faptul că am o stare de sănătate bună la 87 de ani. Nu am probleme de tranzit intestinal şi, în plus, îmi sunt protejaţi ficatul şi rinichii. Nu mai vorbesc de influenţa asupra psihicului. În plus, mănânc puţin şi des. Recomand cinci mese uşoare pe zi, în jurul orelor 9, 12, 16, 18, 21.
În prezent, oamenii fac tot ce le stă în putinţă pentru a încetini procesul de îmbătrânire. Dumneavoastră aţi declarat la un moment dat că nu concepeţi noţiunea de bătrâneţe. De ce?
La prima vedere, obiectivul de a te menţine veşnic tânăr pare ceva imposibil de atins. Însă el poate deveni realitate! Cu o condiţie însă: să avem convingerea că din momentul în care a început să existe, spiritul nostru va dăinui pentru totdeauna. Aşa cum există legea perenităţii materiei, de ce să nu existe şi veşnicia sufletului? Iar în ceea ce priveşte transformările fizice, se ştie că procesul de îmbătrânire devine vizibil după vârsta de 40 de ani. Şi este lent şi permanent. Cu alte cuvinte, după această vârstă, capacitatea funcţională a organismului scade cu 1% în fiecare an.În ciuda acestui fapt, în ultima jumătate de secol, în România, speranţa de viaţă a crescut cu 15-20 de ani. Iar asta se datorează stilului de viaţă şi îndeosebi alimentaţiei.
Fenomenul îmbătrânirii poate fi încetinit prin alimentarea organismului cu acizi nucleici, respectiv cu ADN (acid dezoxiribonucleic) şi cu ARN (acid ribonucleic). Aceşti acizi au capacitatea de a reînnoi celulele apărute pe măsură ce înaintăm în vârstă. Să vă explic.
Studiile au arătat că celulele mor şi renasc la intervale cuprinse între unu şi doi ani. Cu alte cuvinte, înainte de moarte, celulele se reproduc, dar nu mai beneficiază de aceleaşi proprietăţi şi capacităţi specifice adolescenţei şi tinereţii. Iar acizii nucleici au capacitatea de a le "întineri". Ei se găsesc în grâu, în alege marine, în fulgi de ovăz, ciuperci, leguminoase (soia, fasole, linte, spanac, mazăre, andive), în produse lactate şi în ouă. Aşadar, este vorba de un regim lacto-vegetarian, pe care l-am numit şi "regim de viaţă lungă". Acest tip de dietă cu caracter profilactic ar trebui adoptată de toţi cei care au trecut pragul de 40 de ani.
În opinia dumneavoastră, ce obiceiuri ne scurtează viaţa?
Există şapte elemente care îşi pun amprenta negativ asupra calităţii vieţii.
Pe primul loc, se află invidia. Trăim vremuri în care invidia a atins proporţii colosale, în sensul că roade dacă cei de lângă noi au mai mult sau sunt mai buni în ceea ce fac. Însă trebuie să se ştie că atunci când te bucuri de binele celui de lângă tine, acest bine se întoarce la tine.
Pe locul doi se situează lupta neloială pentru existenţă. Darwin a descris legea selecţiei naturale, dar nu a prevăzut-o şi pe cea a selecţiei artificiale. Astăzi, indivizii cu înzestrare intelectuală şi morală modestă îi răpun pe cei dotaţi superior sub raport intelectual şi etic. Iar rezultatul selecţiei artificiale constă în faptul că cei răi se înmulţesc.
Pe locul trei se situează goana după bani, ce reprezintă şi un punct integrat al selecţiei artificiale. Însă această fugă după acumularea de bunuri materiale are un preţ: uzura fizică şi psihică. Pe locul patru, se situează schimbarea bruscă a modului de viaţă (muncim prea mult, suntem sedentari şi ne odihnim foarte puţin).
Pe locul cinci se află suprapoluarea (ne intoxicăm voit cu tutun, alcool, cafea, alimente produse prin mijloace chimice şi manipulate genetic), iar pe locul şase se află îndepărtarea de natură.
Locul şapte şi ultimul este ocupat de greşelile pe care le facem sub aspect moral şi religios. Să vă explic. Carnea animalelor pe care le ucidem şi le consumăm ascunde "moartea", deoarece proteinele şi grăsimile favorizează nenumărate boli. În plus, s-a constatat că animalele carnivore sunt mult mai agresive decât ierbivorele, după cum şi oamenii care consumă carne sunt mai violenţi decât cei care au o alimentaţie compusă din fructe, legume, cereale, seminţe, ouă şi produse lactate. Dacă totuşi nu se poate renunţa la carne, măcar să se prefere carnea slabă de pui şi de curcan (fără pieliţă) şi peştele.
De vorbă cu fitoterapeutul Ovidiu Bojor, în cabinetul său
"Imaginaţi-vă viaţa ca o oglindă în care vă reflectaţi"
Debordaţi de optimism. Cum reuşiţi?
Depinde de noi să ne cultivăm optimismul şi încrederea în cei din jur. Imagina-ţi-vă viaţa ca o oglindă în care vă reflectaţi: dacă zâmbim, zâmbetul se întoarce asupra noastră, dacă ne schimonosim, grimasa se întoarce tot asupra noastră. Cu alte cuvinte: dacă avem gânduri pozitive şi facem bine, la fel va fi şi viaţa noastră şi a celor din jur.
Rata depresiilor a crescut mult în ultimii ani. De ce ne este tot mai greu să ne bucurăm de lucrurile din jur?
Starea de bine depinde de forul interior al fiecărei persoane. Vestea bună este că acest for interior se poate autoeduca şi schimba, dacă există bunăvoinţă. Iar schimbarea forului interior este un lucru mare. Echilibrul interior înseamnă stabilirea unei armonii între creier, sentiment şi reproducere şi alimentaţie. Acest echilibru se asociază cu dragostea celor din jur.
Obezitatea a atins cote alarmante. Dumneavoastră vă menţineţi suplu. Ce dietă aveţi?
De 60 de ani am cam aceeaşi greutate: între 54 şi 56 kg (n.r. - la înălţimea de
1,68 m). Trebuie să ştiti că profilaxia începe din primii ani de viaţă. Mulţi părinţi îşi îndoapă copiii cu mâncare şi cu dulciuri, însă ei nu ştiu că în primii doi ani ani de viaţă se formează ţesutul adipos. E drept că, în perioada adolescenţei, copilul respectiv poate să aibă o greutate normală, însă după 18 ani va începe să acumuleze kilograme din cauza fondului predispozant. Aşa se explică de ce unele persoane sunt supraponderale sau chiar obeze la vârsta adultă. Iar lupta cu kilogramele este anevoioasă.
Dumneavoastră aţi fost farmacist. Totuşi, la un anumit moment, aţi început să studiaţi plantele? De ce? Putem avea încredere în puterea lor de vindecare?
Tatăl meu a fost profesor de ştiinţe naturale, şi când eram mic, urcam împreună pe munte. Cunoşteam denumirea latină a tuturor plantelor. Am urmat cursurile Institutului de Medicină şi Farmacie. Erau doar 50 de locuri. Însă am fost farmacist numai opt luni. Ulterior s-a ivit ocazia de a face cercetare în botanică. Circa 37 de ani am lucrat la Naţiunile Unite ca expert în valorificarea resurselor naturale din ţările asiatice.
Din păcate, 40% din produsele industriei româneşti de prelucrare a plantelor sunt de proastă calitate, deoarece nu sunt atent controlate, mai ales că mediul este tot mai poluat. De aceea, trebuie să avem mare grijă atunci când cumpărăm un produs natural. Se recomandă ceaiul vărsat, deoarece cel la pliculeţ nu mai are proprietăţi terapeutice. Şi asta din trei motive: 1. calitatea pulberii este greu de controlat; 2. dacă o plantă are un grad mare de mărunţire, pe fondul oxidării, îşi pierde valabilitatea (de la un an la două luni); 3. pliculeţul este confecţionat din material plastic oxidabil.
Trăim vremuri stresante, iar stresul accelerează procesul de îmbătrânire. Ce leac natural cunoaşteţi pentru combaterea stresului?
Vă recomand un amestec de plante care este un excelent remediu de combatere a stresului. Combinaţi, în părţi egale (de exemplu, câte zece grame), flori şi frunze de păducel, flori de tei, flori de levănţică şi talpa-gâştei. După aceea, faceţi o infuzie dintr-o lingură rasă de amestec de plante şi din 250 ml de apă clocotită. Beţi o cană de ceai înainte de culcare. Rezultatele nu vor întârzia să apară. De curând am scos pe piaţă un remediu natural (capsule) care acţionează în sensul eliminării "stresului informaţional".
Cele 7 "porunci" ale lui Ovidiu Bojor
1 Nu fi invidios! Un filosof antic spunea că invidia roade pe invidios precum rugina roade fierul. Maxima aceasta spune tot despre efectul acestui sentiment.
2 Nu lupta neloial pentru existenţă! În prezent, indivizii mai puţin înzestraţi intelectual îi răpun pe cei dotaţi superior sub aspect intelectual.
3 Nu fugi după bani! În caz contrar, vei ajunge să ai un stil de viaţă alert care antrenează după sine o alimentaţie improvizată şi vei face exces de stimulente şi de excitante.
4 Nu-ţi schimba brusc modul de viaţă! Se pot produce dereglări cu repercursiuni majore asupra organismului.
5 Nu te otrăvi! Nu fuma, nu consuma alcool şi evită alimentele produse prin mijloace chimice.
6 Nu te îndepărta de natură! Nesocotirea conceptelor de bază ale celor zece porunci înseamnă îndepărtarea creaţie de Creator.
7 Nu greşi sub aspect etic şi religios! Aceste greşeli se răsfrâng asupra noastră şi ne scurtează viaţa.
Astenia de primăvară se manifestă prin stări de oboseală fizică şi psihică sau, mai grav, prin depresie. Pentru a preveni astfel de stări trebuie să ne întărim sistemul imunitar. Iar cel mai bun remediu este tinctura de echinacea. Se recomandă cure de şapte zile, câte 25-30 de picături de două ori pe zi, cu pauză de şapte zile. În plus, consumaţi fructe şi legume care conţin vitamina C, un puternic antioxidant, şi luaţi suplimente cu Omega 3 şi cu Omega 6.
"Procesul de îmbătrânire devine vizibil după vârsta de 40 de ani. Şi este lent şi permanent. Cu alte cuvinte, după această vârstă, capacitatea funcţională a organismului scade cu 1% în fiecare an."
"Mulţi părinţi îşi îndoapă copiii cu mâncare şi cu dulciuri, însă ei nu ştiu că în primii doi ani ani de viaţă se formează ţesutul adipos."
CV
- Numele: Ovidiu Bojor
- Data şi locul naşterii: 1 noiembrie 1924, Reghin
- Starea civilă: Este căsătorit de 52 de ani, are doi copii
- Studiile şi cariera: l Institutul de Medicină şi Farmacie
- Preşedinte Patronatul Planta Romanica
- Membru al Academiei de Ştiinţe Medicale
- Doctor în Ştiinţe Naturale
- Oferă consultaţii gratuite în fiecare joi, între orele 11.00şi 14.00. - Pentru programări, sunaţi la numărul de telefon 021.315.47.83.
- Locuieşte în: Bucureşti
Doctorul în farmacie Ovidiu Bojor ne învaţă cum să trăim mai mult şi mai bine prin simpla schimbare a obiceiurilor alimentare şi prin folosirea remediilor naturale.
La venerabila vârstă de 87 de ani, Ovidiu Bojor are o viaţă activă zi de zi. În fiecare dimineaţă, merge la sediul "Patronatului Planta Romanica" în calitate de preşedinte şi lucrează la diferite proiecte. Se mândreşte cu faptul că, recent, a scos pe piaţă zece ceaiuri medicinale pentru diferite afecţiuni.
Discuţia s-a axat pe cât de important este să ai un echilibru în tot ceea ce faci. De altfel, plecând de la această idee, Ovidiu Bojor a început să aplice, în urmă cu peste 30 de ani, regula celor trei de opt: opt ore de muncă, opt ore de odihnă activă şi opt ore de somn.
"Weekend Adevărul": Aveţi o viaţă activă şi transmiteţi multă energie pozitivă. Care este secretul dumneavoastră?
Ovidiu Bojor: Integrarea în natură şi respectarea legilor naturii. Cu alte cuvinte, cu cât vom fi mai aproape de natură, cu atât vom trăi mai mult şi mai bine. Asta înseamnă că trebuie să ne potrivim ceasul biologic în funcţie de cele patru anotimpuri. Primăvara şi vara reprezintă anotimpuri de dezvoltare maximă, iar toamna şi iarna sunt ideale pentru odihnă, pentru recuperare şi reflecţie.
Secretul constă în cumpătare. Poate o să vă mire, dar eu am devenit adeptul stilului de viaţă sănătos abia după vârsta de 50 de ani. Mai exact, am adoptat regula celor "trei de opt", ideal pentru a trăi cât mai mult şi mai bine.
Această regulă constă în respectarea celor opt ore de activitate, opt ore de odihnă activă (lectură, muzică, plimbări şi cât mai puţin stat în faţa televizorului sau a calculatorului) şi opt ore de somn. Chiar dacă uneori muncesc mai mult de opt ore, niciodată nu renunţ la cele opt ore de somn. Dar cel mai important lucru este să nu faci din excepţie o regulă de viaţă.
În ceea ce priveşte alimentaţia, se spune că suntem ceea ce mâncăm şi cum mâncăm. Metaforic vorbind, unii oameni mănâncă cu polonicul, iar alţii cu lingura. Repede şi pe fugă. Eu, în schimb, mănânc cu "linguriţa", adică mestec fiecare îmbucătură de cel puţin 20 de ori. Şi ştiţi de ce? Pentru că digestia începe în cavitatea bucală, sub acţiunea enzimelor şi, prin urmare, stomacul nu mai trebuie să muncească până la epuizare. Aşa se explică faptul că am o stare de sănătate bună la 87 de ani. Nu am probleme de tranzit intestinal şi, în plus, îmi sunt protejaţi ficatul şi rinichii. Nu mai vorbesc de influenţa asupra psihicului. În plus, mănânc puţin şi des. Recomand cinci mese uşoare pe zi, în jurul orelor 9, 12, 16, 18, 21.
În prezent, oamenii fac tot ce le stă în putinţă pentru a încetini procesul de îmbătrânire. Dumneavoastră aţi declarat la un moment dat că nu concepeţi noţiunea de bătrâneţe. De ce?
La prima vedere, obiectivul de a te menţine veşnic tânăr pare ceva imposibil de atins. Însă el poate deveni realitate! Cu o condiţie însă: să avem convingerea că din momentul în care a început să existe, spiritul nostru va dăinui pentru totdeauna. Aşa cum există legea perenităţii materiei, de ce să nu existe şi veşnicia sufletului? Iar în ceea ce priveşte transformările fizice, se ştie că procesul de îmbătrânire devine vizibil după vârsta de 40 de ani. Şi este lent şi permanent. Cu alte cuvinte, după această vârstă, capacitatea funcţională a organismului scade cu 1% în fiecare an.În ciuda acestui fapt, în ultima jumătate de secol, în România, speranţa de viaţă a crescut cu 15-20 de ani. Iar asta se datorează stilului de viaţă şi îndeosebi alimentaţiei.
Fenomenul îmbătrânirii poate fi încetinit prin alimentarea organismului cu acizi nucleici, respectiv cu ADN (acid dezoxiribonucleic) şi cu ARN (acid ribonucleic). Aceşti acizi au capacitatea de a reînnoi celulele apărute pe măsură ce înaintăm în vârstă. Să vă explic.
Studiile au arătat că celulele mor şi renasc la intervale cuprinse între unu şi doi ani. Cu alte cuvinte, înainte de moarte, celulele se reproduc, dar nu mai beneficiază de aceleaşi proprietăţi şi capacităţi specifice adolescenţei şi tinereţii. Iar acizii nucleici au capacitatea de a le "întineri". Ei se găsesc în grâu, în alege marine, în fulgi de ovăz, ciuperci, leguminoase (soia, fasole, linte, spanac, mazăre, andive), în produse lactate şi în ouă. Aşadar, este vorba de un regim lacto-vegetarian, pe care l-am numit şi "regim de viaţă lungă". Acest tip de dietă cu caracter profilactic ar trebui adoptată de toţi cei care au trecut pragul de 40 de ani.
În opinia dumneavoastră, ce obiceiuri ne scurtează viaţa?
Există şapte elemente care îşi pun amprenta negativ asupra calităţii vieţii.
Pe primul loc, se află invidia. Trăim vremuri în care invidia a atins proporţii colosale, în sensul că roade dacă cei de lângă noi au mai mult sau sunt mai buni în ceea ce fac. Însă trebuie să se ştie că atunci când te bucuri de binele celui de lângă tine, acest bine se întoarce la tine.
Pe locul doi se situează lupta neloială pentru existenţă. Darwin a descris legea selecţiei naturale, dar nu a prevăzut-o şi pe cea a selecţiei artificiale. Astăzi, indivizii cu înzestrare intelectuală şi morală modestă îi răpun pe cei dotaţi superior sub raport intelectual şi etic. Iar rezultatul selecţiei artificiale constă în faptul că cei răi se înmulţesc.
Pe locul trei se situează goana după bani, ce reprezintă şi un punct integrat al selecţiei artificiale. Însă această fugă după acumularea de bunuri materiale are un preţ: uzura fizică şi psihică. Pe locul patru, se situează schimbarea bruscă a modului de viaţă (muncim prea mult, suntem sedentari şi ne odihnim foarte puţin).
Pe locul cinci se află suprapoluarea (ne intoxicăm voit cu tutun, alcool, cafea, alimente produse prin mijloace chimice şi manipulate genetic), iar pe locul şase se află îndepărtarea de natură.
Locul şapte şi ultimul este ocupat de greşelile pe care le facem sub aspect moral şi religios. Să vă explic. Carnea animalelor pe care le ucidem şi le consumăm ascunde "moartea", deoarece proteinele şi grăsimile favorizează nenumărate boli. În plus, s-a constatat că animalele carnivore sunt mult mai agresive decât ierbivorele, după cum şi oamenii care consumă carne sunt mai violenţi decât cei care au o alimentaţie compusă din fructe, legume, cereale, seminţe, ouă şi produse lactate. Dacă totuşi nu se poate renunţa la carne, măcar să se prefere carnea slabă de pui şi de curcan (fără pieliţă) şi peştele.
De vorbă cu fitoterapeutul Ovidiu Bojor, în cabinetul său
"Imaginaţi-vă viaţa ca o oglindă în care vă reflectaţi"
Debordaţi de optimism. Cum reuşiţi?
Depinde de noi să ne cultivăm optimismul şi încrederea în cei din jur. Imagina-ţi-vă viaţa ca o oglindă în care vă reflectaţi: dacă zâmbim, zâmbetul se întoarce asupra noastră, dacă ne schimonosim, grimasa se întoarce tot asupra noastră. Cu alte cuvinte: dacă avem gânduri pozitive şi facem bine, la fel va fi şi viaţa noastră şi a celor din jur.
Rata depresiilor a crescut mult în ultimii ani. De ce ne este tot mai greu să ne bucurăm de lucrurile din jur?
Starea de bine depinde de forul interior al fiecărei persoane. Vestea bună este că acest for interior se poate autoeduca şi schimba, dacă există bunăvoinţă. Iar schimbarea forului interior este un lucru mare. Echilibrul interior înseamnă stabilirea unei armonii între creier, sentiment şi reproducere şi alimentaţie. Acest echilibru se asociază cu dragostea celor din jur.
Obezitatea a atins cote alarmante. Dumneavoastră vă menţineţi suplu. Ce dietă aveţi?
De 60 de ani am cam aceeaşi greutate: între 54 şi 56 kg (n.r. - la înălţimea de
1,68 m). Trebuie să ştiti că profilaxia începe din primii ani de viaţă. Mulţi părinţi îşi îndoapă copiii cu mâncare şi cu dulciuri, însă ei nu ştiu că în primii doi ani ani de viaţă se formează ţesutul adipos. E drept că, în perioada adolescenţei, copilul respectiv poate să aibă o greutate normală, însă după 18 ani va începe să acumuleze kilograme din cauza fondului predispozant. Aşa se explică de ce unele persoane sunt supraponderale sau chiar obeze la vârsta adultă. Iar lupta cu kilogramele este anevoioasă.
Dumneavoastră aţi fost farmacist. Totuşi, la un anumit moment, aţi început să studiaţi plantele? De ce? Putem avea încredere în puterea lor de vindecare?
Tatăl meu a fost profesor de ştiinţe naturale, şi când eram mic, urcam împreună pe munte. Cunoşteam denumirea latină a tuturor plantelor. Am urmat cursurile Institutului de Medicină şi Farmacie. Erau doar 50 de locuri. Însă am fost farmacist numai opt luni. Ulterior s-a ivit ocazia de a face cercetare în botanică. Circa 37 de ani am lucrat la Naţiunile Unite ca expert în valorificarea resurselor naturale din ţările asiatice.
Din păcate, 40% din produsele industriei româneşti de prelucrare a plantelor sunt de proastă calitate, deoarece nu sunt atent controlate, mai ales că mediul este tot mai poluat. De aceea, trebuie să avem mare grijă atunci când cumpărăm un produs natural. Se recomandă ceaiul vărsat, deoarece cel la pliculeţ nu mai are proprietăţi terapeutice. Şi asta din trei motive: 1. calitatea pulberii este greu de controlat; 2. dacă o plantă are un grad mare de mărunţire, pe fondul oxidării, îşi pierde valabilitatea (de la un an la două luni); 3. pliculeţul este confecţionat din material plastic oxidabil.
Trăim vremuri stresante, iar stresul accelerează procesul de îmbătrânire. Ce leac natural cunoaşteţi pentru combaterea stresului?
Vă recomand un amestec de plante care este un excelent remediu de combatere a stresului. Combinaţi, în părţi egale (de exemplu, câte zece grame), flori şi frunze de păducel, flori de tei, flori de levănţică şi talpa-gâştei. După aceea, faceţi o infuzie dintr-o lingură rasă de amestec de plante şi din 250 ml de apă clocotită. Beţi o cană de ceai înainte de culcare. Rezultatele nu vor întârzia să apară. De curând am scos pe piaţă un remediu natural (capsule) care acţionează în sensul eliminării "stresului informaţional".
Cele 7 "porunci" ale lui Ovidiu Bojor
1 Nu fi invidios! Un filosof antic spunea că invidia roade pe invidios precum rugina roade fierul. Maxima aceasta spune tot despre efectul acestui sentiment.
2 Nu lupta neloial pentru existenţă! În prezent, indivizii mai puţin înzestraţi intelectual îi răpun pe cei dotaţi superior sub aspect intelectual.
3 Nu fugi după bani! În caz contrar, vei ajunge să ai un stil de viaţă alert care antrenează după sine o alimentaţie improvizată şi vei face exces de stimulente şi de excitante.
4 Nu-ţi schimba brusc modul de viaţă! Se pot produce dereglări cu repercursiuni majore asupra organismului.
5 Nu te otrăvi! Nu fuma, nu consuma alcool şi evită alimentele produse prin mijloace chimice.
6 Nu te îndepărta de natură! Nesocotirea conceptelor de bază ale celor zece porunci înseamnă îndepărtarea creaţie de Creator.
7 Nu greşi sub aspect etic şi religios! Aceste greşeli se răsfrâng asupra noastră şi ne scurtează viaţa.
Astenia de primăvară se manifestă prin stări de oboseală fizică şi psihică sau, mai grav, prin depresie. Pentru a preveni astfel de stări trebuie să ne întărim sistemul imunitar. Iar cel mai bun remediu este tinctura de echinacea. Se recomandă cure de şapte zile, câte 25-30 de picături de două ori pe zi, cu pauză de şapte zile. În plus, consumaţi fructe şi legume care conţin vitamina C, un puternic antioxidant, şi luaţi suplimente cu Omega 3 şi cu Omega 6.
"Procesul de îmbătrânire devine vizibil după vârsta de 40 de ani. Şi este lent şi permanent. Cu alte cuvinte, după această vârstă, capacitatea funcţională a organismului scade cu 1% în fiecare an."
"Mulţi părinţi îşi îndoapă copiii cu mâncare şi cu dulciuri, însă ei nu ştiu că în primii doi ani ani de viaţă se formează ţesutul adipos."
CV
- Numele: Ovidiu Bojor
- Data şi locul naşterii: 1 noiembrie 1924, Reghin
- Starea civilă: Este căsătorit de 52 de ani, are doi copii
- Studiile şi cariera: l Institutul de Medicină şi Farmacie
- Preşedinte Patronatul Planta Romanica
- Membru al Academiei de Ştiinţe Medicale
- Doctor în Ştiinţe Naturale
- Oferă consultaţii gratuite în fiecare joi, între orele 11.00şi 14.00. - Pentru programări, sunaţi la numărul de telefon 021.315.47.83.
- Locuieşte în: Bucureşti
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu